Wat de doen bij wanbetalers?

4 stappen

Wat te doen bij wanbetalers?

U stuurt uw klant een factuur, maar een betaling blijf uit. Moet u afwachten of direct de zaak uit handen geven? Lees hier de stappen die u kunt nemen.

1. U stuurt een betalingsherinnering

U kunt beginnen met het versturen van een betalingsherinnering. Blijf hierin beleefd en vraag hem om de betaling te verrichten. Doet hij dit niet? Dan verstuurt u een tweede herinnering. Deze keer mag u best iets strenger overkomen. Zorg er wel voor dat u de voorwaarden niet versoepelt. Dit wekt namelijk de indruk dat de wanbetaler wint. Licht verder het bedrag kort en specifiek toe: waar is de rekening precies voor?

Stel ook een concrete datum voor wanneer u het geld op de rekening wilt hebben. Richt de herinnering aan de contactpersoon waar u het meeste contact mee heeft gehad en maak de email of brief persoonlijk. U heeft zo veel meer kans van slagen, dan dat u een anonieme aanmaningsbrief verstuurd.

2. Neem telefonisch contact op met de wanbetaler

 

In veel gevallen is het versturen van een betalingsherinnering een goede manier om facturen alsnog te innen. Het is echter geen garantie dat de wanbetaler ook daadwerkelijk het geld op uw rekening stort. Mocht de betaling uitblijven, dan heeft u alle recht om uw wanbetaler telefonisch te benaderen. Uit onderzoek blijkt dat een eenvoudig telefoontje zorgt voor 33% meer betaalde facturen. Sommige klanten ‘vergeten’ namelijk gewoon om te betalen. Telefonisch contact kan in dat geval helpen om de sociale druk op te voeren. Zorg er wel voor dat u altijd beleeft blijft in het telefoongesprek. Sympathie vergroot de kans op een snelle betaling.

Mocht u zich niet prettig voelen bij het bellen, dan kunt u ook EuroCollect.eu inschakelen. We hebben veel ervaring en weten precies welke vragen en antwoorden nodig zijn, om de wanbetaler over te laten gaan tot actie. Dat scheelt u veel kostbare tijd en uw klantrelatie lijdt er minder onder.

3. Schakel een incassobureau in

Gaat de wanbetaler nog steeds niet over tot actie? Dan kunt u een incassobureau inschakelen, zoals EuroCollect.eu. De rol van een incassobureau is heel simpel: uw onbetaalde facturen innen. Uiteraard zijn hier kosten aan verbonden, maar veel partijen werken volgens het ‘no cure no pay’ principe. In dat geval betaalt de wanbetaler de kosten voor het incassobureau. Ook als de factuur niet betaald kan worden, heeft u geen kosten. Ook bij EuroCollect.eu werken we met no cure no pay.

4. Span een rechtszaak aan

Heeft u alle bovenstaande middelen geprobeerd, maar zonder resultaat? Dan zit er niets anders op dan een rechtszaak aan te spannen. Het is hierbij van belang dat u een zakelijke rechtsbijstandverzekering hebt. Met deze verzekering kunt u een advocaat inschakelen. De advocaat stuurt de wanbetaler een dagvaarding, waarmee je hem voor de rechter daagt.

In het kort bevat een dagvaarding het volgende:

  • De eis van uw bedrijf
  • Onderbouwing van de eis
  • Bewijs waarover u beschikt
  • Motivatie voor de rechtszaak

Mocht het tot dit stadium komen, dan is het verstandig om een juridisch adviseur in te schakelen. Gelukkig worden de meeste betalingsproblemen al in een eerder stadium opgelost.

wat te doen bij wanbetalers
Scroll naar boven